Online display advertenties zijn een soort kleine, zeer doelmatige billboards. Ze grijpen de aandacht van passieve gebruikers, net zoals billboards langs een snelweg de aandacht trekken van voorbijrijdende automobilisten. In beide gevallen worden de advertenties vertoond aan mensen die niet actief op zoek zijn naar wat het ‘billboard’ aanprijst.
Omdat display advertenties bedoeld zijn om passieve gebruikers te bereiken die wellicht naar iets anders op zoek waren, is het belangrijk om beeldende advertentie technieken in te zetten om ze op te laten vallen. Daarnaast moet je er zeker van kunnen zijn dat mensen op je advertenties klikken wanneer ze die zien.
Om dit te bereiken zetten we hieronder tien manieren uiteen waarmee je de best presterende display en Facebook advertenties kan maken voor jouw online advertentie campagnes.
Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk in je advertentie te proppen om deze te laten opvallen en mensen erop te laten klikken. Maar net als bij billboards worden display advertenties meestal ook maar een fractie van een seconde bekeken. Daarom is het dus juist belangrijk om het ontwerp en de boodschap aantrekkelijk, beknopt en duidelijk te houden zodat bezoekers in één oogopslag zien waar het over gaat en verleid raken om op de advertentie te klikken.
Als je display advertenties maakt zet er dan alleen op wat echt belangrijk is:
Onderstaand voorbeeld van Terminus laat duidelijk zien hoe een simpele maar aantrekkelijke display advertentie eruit ziet:
Het Interactive Advertising Bureau benadrukt het belang van flexibele advertentie formaten omdat mensen je advertentie op verschillende beeldschermen zullen zien. Gelukkig zijn er een aantal advertentie formaat specificaties waaruit je kan kiezen, zoals:
N.B.: Halve pagina advertenties zijn een goed alternatief voor het skyscraper formaat, die een soortgelijke vorm heeft maar wat minder ‘makkelijke’ ruimte biedt.
Google raadt aan om deze meest gangbare maten aan te houden omdat ze automatisch geformatteerd kunnen worden om zo op 95% van de mogelijke plekken van meer dan drie miljoen apps en website te passen.
Je moet ook bepalen of je je advertenties wilt optimaliseren voor meer efficiëntie of voor 100% controle. Voor meer efficiëntie kun je het beste responsive display advertenties gebruiken. Deze advertenties creëren automatisch advertenties in formaten die overal passen. Maar om volledig de creatieve controle te houden, kun je het beste de standaard formaten aanhouden en die zelf customizen met kleuren, fonts en layouts.
Elke advertentie die je maakt zou moeten passen bij de look and feel van je website (de kleuren, de afbeeldingen, de boodschappen, de tone of voice etc.) om je bedrijf een duidelijk imago te geven en herkenbaarheid te wekken. Dit helpt niet alleen bij het creëren van brand awareness, maar het draagt ook bij aan het vertrouwen in je merk en de loyaliteit van je klanten.
Dit geldt nog sterker voor remarketing advertentie campagnes. Je advertentie moet eigenlijk overkomen als een continuering van een vorig websitebezoek, omdat je anders het risico loopt de CTR’s te schaden.
Je wil niet alleen dat je advertentie bij je website past, maar je wil ook dat het de toon zet voor de landingspagina waarop een bezoeker belandt nadat hij of zij je advertentie heeft geklikt. Dit kan je bereiken door consistent te zijn in het gebruik van kleuren, berichten, visuals, fonts, etc. door je hele campagne. Inconsistentie tussen de advertentie en de landingspagina kan de bezoeker in de war brengen en frustreren.
De basis voor goede display advertentie is structuur. Hiervoor zijn de vier fundamentele elementen van belang die we bij #1 uiteengezet hebben:
Vervolgens zet je deze elementen in om een zo goed mogelijk presterende advertentie te ontwerpen.
Omdat je unique value proposition en CTA het belangrijkst zijn om de click-through rate te boosten (en daarmee uiteindelijk de conversion rate), moeten deze twee elementen het meet visueel opvallen. Daarna kun je je logo ergens aan de rand plaatsen en je afbeelding op een plek waar het niet de tekst belemmerd. Het voorbeeld hieronder van Heap laat dit zien:
Ter vergelijking, hieronder een voorbeeld van een advertentie die structuur mist omdat de headline onderaan staat en de CTA nauwelijks opvalt:
N.B.: Het voorbeeld van Heap is slechts één structuur die je kunt gebruiken. Door verschillende afbeeldingen, tekst en advertentie structures te A/B testen kun je zien welke variaties het beste werken voor jouw doelgroep.
Visuele of leidende aanwijzingen zijn UX design tools die gebruikt worden om gebruikers de richting in te sturen van elementen in de advertentie die integraal zijn voor je conversie doel, zoals je headline of CTA. Pijlen, lijnen, wijzertjes en de richting waarin objecten staan zijn manieren waarmee je visuele aanwijzingen kan geven.
In de in-image van ActiveCampaign hieronder is het logo zo geplaatst dat het als visuele verwijzing fungeert naar de CTA:
De structuur van de advertentie had heel anders kunnen zijn, maar deze opmaak moedigt de gebruiker aan om naar de CTA te kijken.
Zowel Farmers Insurance als eVoice hebben deze kans volledig gemist, doordat ze de ogen van de kijker naar het midden aantrekken, in plaats van naar de headline of CTA:
Zowel statische als bewegende visuals hebben zo hun voor- en nadelen en het één levert niet persé betere resultaten op dan het andere.
Hoewel interactieve of geanimeerde advertenties meer eye-catching kunnen zijn, heeft niet iedereen de tijd om bijvoorbeeld een advertentie video van 30 seconden te bekijken. Als ze de tijd of het geduld er niet voor hebben iets helemaal te bekijken riskeer je dat de belangrijkste elementen zoals de UVP of CTA gemist worden.
Of je statische of bewegende visuals gebruikt hangt af van het kanaal waarop je adverteert en de boodschap die je over wilt brengen.
Een korte video zou bijvoorbeeld beter kunnen werken op Facebook, waar mensen doorgaans vaker doelloos op scrollen dan op display netwerken, waar ze waarschijnlijk specifiek ergens naar op zoek zijn en dus minder de tijd nemen.
Een video kan ook beter zijn wanneer je wilt laten zien hoe je product gebruikt wordt of werkt, terwijl een statische afbeelding weer beter is voor wanneer je een ecommerce product alleen wilt laten zien:
Hoe essentieel je headline en CTA ook zijn, het is ook heel belangrijk dat je niet teveel tekst gebruikt die de aandacht wegtrekt van je afbeelding of visuals.
Kijk maar naar het verschil tussen deze twee advertenties van Post University:
Vanwege de verschillende formaten lijkt de tekst in de eerste advertentie veel aanweziger dan in de tweede, omdat de tekst over de gehele afbeelding loopt.
En niet alleen dat, de tekst is is ook veel gemakkelijker te lezen in tweede advertentie omdat het op een effen achtergrond staat in plaats van over een afbeelding.
Niet teveel tekst toevoegen is vooral belangrijk bij adverteren op Facebook vanwege de 20% regel die Facebook hanteert. Teveel tekst op een advertentie is niet gelijk reden voor Facebook om de advertentie af te wijzen, maar het kan wel zijn dat een advertentie met meer dan 20% tekst minder bereik heeft.
Het is algemeen bekend dat stockfoto’s, zoals die hieronder, een advertentie er erg nep en sullig uit kan laten zien:
Dit hoeft echter niet zo te zijn zolang je weet hoe je ze goed gebruikt. Als je ze op een gepaste manier in kunt zetten (en niet onrealistisch of onnatuurlijk) kan het gebruik van stockfoto's je een hoop tijd en kosten besparen.
Een andere optie is om een customized illustratie te (laten) maken om je advertentie persoonlijker te maken, er een verhaal mee te vertellen en het speelse noot te geven. Dit kan kan ervoor zorgen dat je advertentie meer opvalt dan andere ads.
Of je nou een image advertentie maakt voor het Google Display Network, social media of iets anders, een van de makkelijkste manieren om hem te laten opvallen is door middel van contrast in kleuren. Hoe je dat het beste kunt doen hangt echter weer af van waar je adverteert.
Een image advertentie kan via het GDN gezien worden op een website waarvan het kleurenschema geheel anders is dan dat van een andere website. Het kan dus vooral uitdagend zijn om voor kleurcontrast te zorgen tussen de advertentie en de host site (alhoewel kleurcontrast binnen de advertentie ook nog steeds kan).
Het kleurenschema van Facebook is blauw, grijs en wit, wat het veel gemakkelijker maakt om opvallende advertenties voor op Facebook te maken. Vermijd de drie kleuren van Facebook en kies juist voor daarop contrasterende kleuren.
Op dit screenshot staan drie Facebook image ads; van LinkedIn, Modsy en Purple. Geen van de drie valt echt op, omdat ze alle drie veel blauw-, grijs en/of wittinten bevatten:
Deze van HeyOcra en WordPress daarentegen vallen veel meer op omdat ze duidelijk contrasterende kleuren bevatten:
Facebook heeft een Carousel advertentie format dat het mogelijk maakt om twee tot tien afbeeldingen (of videos) te gebruiken in één advertente, elk met een eigen externe link:
Deze zijn perfect voor bedrijven of merken die graag meer creative space willen om:
Image display advertenties zijn bedoeld om een doelgroep te bereiken die niet actief naar jouw merk of bedrijf op zoek was. Ongeacht waar je adverteert zullen bovenstaande tien manieren je helpen de aandacht van deze passieve gebruikers te trekken.
Dit artikel is gebaseerd op “10 Image advertentie Best Practices You Must Implement Into Your Campaigns for Best Results” van Instapage.