Segmentatie in marketing: soorten en voorbeelden
Het doel van segmentatie is om een diepgaand inzicht te krijgen in je klanten en hun specifieke behoeften, zodat je gerichte marketingstrategieën kunt ontwikkelen die echt aansluiten bij wat zij willen en nodig hebben. Segmentatie stelt je in staat om effectiever te communiceren, meer leads van hogere kwaliteit te genereren, het aantal verkopen te verhogen, de gemiddelde bestelwaarde te verbeteren en de klantwaarde op lange termijn te verhogen. Door segmentatie toe te passen, kun je je marketingbudget efficiënter inzetten en het succes van je bedrijf op de lange termijn garanderen.
Technieken voor marketing segmentatie kunnen je bedrijf helpen meer geld te verdienen omdat ze kunnen helpen klanten een meer persoonlijke ervaring te geven. Dit kan leiden tot:
- Meer leads van hogere kwaliteit
- Het verhogen van het aantal verkopen op je website
- Een verbetering van de gemiddelde bestelwaarden
- Een verhoging van customer lifetime value
In dit artikel leren we wat segmentatie is en hoe je je marketinginspanningen op de juiste manier op het juiste publiek kunt richten om het succes van je bedrijf te garanderen.
Inhoudsopgave
- Wat is segmentatie?
- Soorten segmentatie
- Doelstellingen van segmentatie
- Strategieën voor segmentatie
- Stappen om segmentatie te implementeren
- Kenmerken van goede segmentatie
- Voordelen van segmentatie
- Nadelen van segmentatie
- Conclusie
In het kort
Dit atikel bespreekt de voordelen van segmentatie in marketing, zoals het beter begrijpen van klanten en de behoefte van merken om gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen. Segmentatie helpt bij effectievere communicatie, hogere verkoop, en betere klanttevredenheid door de markt op te splitsen in kleinere groepen op basis van kenmerken als demografie, geografie, psychografie, en gedrag. Het biedt strategieën voor segmentatie, zoals marktonderzoek en het ontwikkelen van doelgerichte marketingplannen, en benadrukt zowel de voordelen als mogelijke nadelen van deze aanpak.
Wat is segmentatie?
Segmentatie is een proces dat bestaat uit het opsplitsen van de target market in kleinere groepen met vergelijkbare kenmerken, zoals leeftijd, inkomen, persoonlijkheidskenmerken, gedrag, interesses, behoeften of locatie.
Het begrijpen van je segmentatie zal je helpen om je product-, verkoop- en marketingmethoden doelgerichter te maken. Het kan je helpen bij je productontwikkelingsprocessen door aan te geven hoe je productaanbiedingen maakt voor verschillende groepen, zoals mannen versus vrouwen of hoge inkomens versus lage inkomens. Deze segmenten kunnen worden gebruikt om producten, marketing, reclame en verkoopinspanningen te optimaliseren.
Door te segmenteren kunnen merken strategieën creëren voor verschillende soorten consumenten, afhankelijk van hoe zij de algemene waarde van bepaalde producten en diensten ervaren. Op deze manier kunnen ze een meer gepersonaliseerde boodschap introduceren met de zekerheid dat deze succesvol zal worden ontvangen.
Soorten segmentatie
Segmentatie is het proces waarbij een grote markt wordt opgedeeld in kleinere groepen klanten met gelijkaardige behoeften, eigenschappen of manieren van gedrag. Er zijn vier soorten segmentatie.
Hieronder beschrijven we ze elk:
Geografische segmentatie
Geografische segmentatie bestaat uit het creëren van verschillende groepen klanten op basis van geografische grenzen.
Een fastfoodketen kan zijn menu-items en specials veranderen op basis van wat mensen in een bepaald gebied lekker vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld gekruid eten op het menu zetten op plaatsen waar gekruid eten gebruikelijk is.
De behoeften en interesses van potentiële consumenten variëren afhankelijk van hun geografische locatie, klimaat en regio. Geografische segmentatie is dus waardevol. Als je geografische segmentatie begrijpt, kun je bepalen waar je een merk moet verkopen en adverteren en waar je een bedrijf moet uitbreiden.
Demografische segmentatie
Demografische segmentatie verdeelt de markt aan de hand van verschillende variabelen. Demografische segmentatie gaat over leeftijd, geslacht, nationaliteit, opleidingsniveau, gezinsgrootte, beroep, inkomen, enz.
Een bedrijf dat luxe auto's verkoopt, kan op zoek gaan naar klanten met een bepaald inkomen, een bepaalde leeftijd of een bepaalde baan. Ze kunnen bijvoorbeeld advertenties maken voor oudere, rijke mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in luxe auto's.
Demografische segmentatie is een van de meest gebruikte vormen van segmentatie omdat het gebaseerd is op weten hoe klanten je producten en diensten gebruiken en hoeveel ze bereid zijn ervoor te betalen. Demografische segmentatie is zeker heel belangrijk.
Psychografische segmentatie
Psychografische segmentatie bestaat uit het groeperen van de doelgroep op basis van hun gedrag, levensstijl, attitudes en interesses.
Een fitnessmerk kan proberen klanten te bereiken op basis van hoe ze leven. Ze gaan bijvoorbeeld achter mensen aan die graag actief zijn en hun gezondheid belangrijk vinden.
Om de doelgroep te begrijpen, kunnen marktonderzoeksmethoden zoals focusgroepen, enquêtes, interviews en casestudies met succes psychografische segmentatie conclusies trekken.
Gedragssegmentatie
Gedragssegmentatie richt zich op specifieke reacties, d.w.z. consumentengedrag, patronen en de manier waarop klanten hun besluitvormings- en aankoopproces doorlopen.
Een online winkel kan zich richten op klanten op basis van wat ze kopen. Ze kunnen bijvoorbeeld kortingen geven aan mensen die vaak bij hen kopen of persoonlijke suggesties sturen op basis van wat mensen in het verleden hebben gekocht.
De houding van het publiek ten opzichte van je merk, hoe ze het gebruiken en hun bekendheid zijn voorbeelden van gedragssegmentatie. Het verzamelen van gegevens over gedragssegmentatie is vergelijkbaar met hoe je psychografische gegevens zou vinden. Dit stelt marketeers in staat om een meer gerichte aanpak te ontwikkelen.
Doelstellingen van segmentatie
Er zijn verschillende doelstellingen voor segmentatie:
- Product: Het creëren van succesvolle producten is een van de belangrijkste doelstellingen van organisaties en een van de redenen waarom ze een segmentatie uitvoeren. Dit stelt je in staat om de juiste functies aan je product toe te voegen en zal je ook helpen om de kosten te verlagen om aan de behoeften van je doelgroep te voldoen.
- Prijs: Een ander doel van segmentatie is het vaststellen van de juiste prijs voor je producten. Identificeer welk publiek bereid is ervoor te betalen.
- Promotie: Het helpt je om je te richten op de leden van elk segment en ze te selecteren in verschillende categorieën, zodat je je strategieën op de juiste manier kunt richten.
- Plaats: Het uiteindelijke doel van segmentatie is om te beslissen hoe je een product aanbiedt aan elke groep consumenten en het hen aangenaam maakt.
Strategieën voor segmentatie
Een segmentatie strategie is een plan om een markt op te delen in verschillende segmenten op basis van bepaalde criteria, zoals demografie, geografie, psychografie en gedrag. Hier zijn enkele stappen die bedrijven kunnen nemen om een goede strategie te creëren:
Onderzoek de markt:
Voordat je een segmentatiestrategie maakt, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende delen van de target market en hun behoeften en voorkeuren.
Identificeer segmentatie criteria:
Op basis van het marktsegment kunnen bedrijven uitzoeken welke criteria voor het segmenteren van hun target market het belangrijkst zijn. Dit kunnen zaken zijn als leeftijd, geslacht, inkomen en opleidingsniveau, maar ook zaken als persoonlijkheid, levensstijl en waarden.
Marketing segmentatie:
Bedrijven kunnen de markt opdelen in verschillende segmenten op basis van de criteria die ze hebben gevonden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk onderdeel duidelijk, meetbaar en nuttig is.
Ontwikkel doelgerichte marketingstrategieën:
Bedrijven kunnen marketingplannen maken voor elk segment wanneer de markt is opgedeeld in segmenten. Dit kan betekenen dat producten en diensten op maat worden gemaakt, dat er gerichte marketingcampagnes worden gevoerd en dat de prijsstrategieën worden aangepast aan de behoeften en voorkeuren van elk segment.
Evalueer hoe goed de segmentatiestrategie heeft gewerkt:
Bedrijven moeten de prestaties van alle klantsegmenten in de gaten houden en waar nodig wijzigingen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de segmentatiestrategie werkt. Dit kan betekenen dat ze feedback van klanten krijgen, verkoopgegevens bekijken en bijhouden hoe goed marketingcampagnes werken.
Een segmentatie strategie kan bedrijven helpen om hun klanten beter te begrijpen, gerichte marketingplannen op te stellen, de klanttevredenheid te verhogen, de productontwikkeling te verbeteren, het marktaandeel te vergroten, de winst te verhogen en een concurrentievoordeel te behalen.
Stappen om segmentatie te implementeren
Om een strategie te implementeren, moet je niet alleen weten wat segmentatie is. Het is ook heel belangrijk om te weten hoe je deze methode toepast. Daarom hebben we voor jou een gids die je zal helpen:
Stap 1 - Bepaal je markt: Op dit punt van de productsegmentatie moet je je richten op het ontdekken hoe groot de markt is, waar je merk in past en of je producten de capaciteit hebben om op te lossen wat het belooft.
Stap 2 - Segmenteer je markt: Deze stap bestaat uit het kiezen welke van de types het beste bij je merk passen.
Stap 3 - Begrijp je markt: Stel je klanten de juiste vragen, afhankelijk van het type dat je kiest. Je moet je doelklant tot in detail kennen. Je kunt online enquêtes gebruiken om hun antwoorden te krijgen.
Stap 4 - Stel je klantsegmenten samen: Na het verzamelen van antwoorden moet je gegevens analyses uitvoeren om dynamische segmenten te maken die uniek zijn voor jouw merk.
Stap 5 - Test je strategie: Zorg ervoor dat je je enquêtegegevens correct hebt geïnterpreteerd door ze te testen met je doelgroepen. Dit zal je helpen om je segmentatie strategieën opnieuw te bekijken en de nodige wijzigingen aan te brengen.
Stap 6 - Implementeer de strategieën: Zodra de marketingplannen zijn getest en verbeterd, breng je ze op grotere schaal in actie.
Stap 7 - Evalueer de prestaties: Evalueer hoe goed elk segment en elke marketingstrategie het doet en breng indien nodig wijzigingen aan.
Stap 8 - Blijf verbeteren: Het is een doorlopend proces, dus blijf de segmentatie criteria en marketingstrategieën verbeteren op basis van feedback van klanten en veranderende marktomstandigheden.
Door deze dingen te doen, kunnen bedrijven effectief een segmentatie strategie implementeren en hun kansen op succes in de markt vergroten.
Kenmerken van goede segmentatie
Het kiezen van het juiste segmentatie type moet ervoor zorgen dat de segmenten relevant, toegankelijk, meetbaar, winstgevend en gebruiksvriendelijk zijn.
Verschillende segmentatie types voldoen niet op dezelfde manier aan deze vereisten. Socio-demografische criteria maken het gemakkelijker om meetbare segmenten te krijgen dan psychografische criteria.
Multi-criteria segmentatie leidt meestal tot een kwantitatieve en objectieve beschrijving van het segment. Losse criteria kunnen daarentegen leiden tot een kwalitatieve beschrijving van het segment die rijker en relevanter is, maar moeilijker te meten.
Voordelen van segmentatie
Als je weet wat segmentatie is en welke voordelen het heeft voor je organisatie, kun je het op de juiste manier implementeren. Enkele voordelen zijn:
- Sterkere marketingboodschappen creëren: Als je weet op wie je je richt, kun je sterke, gepersonaliseerde boodschappen maken die inspelen op de behoeften en wensen van je doelgroep.
- De ideale marketingstrategieën vinden: Je weet misschien niet welke de juiste strategie is om het ideale publiek aan te trekken. Het stelt je in staat om het publiek te kennen, een plan te maken dat succesvol zal werken en betere oplossingen en methoden te bepalen om ze te bereiken.
- Gerichte reclame ontwerpen: segmentatie stelt je in staat om je reclame succesvol en effectief af te stemmen op het publiek door hun leeftijd, locatie, koopgewoonten, interesses enzoverder te kennen.
- Potentiële klanten aantrekken: Door directe en duidelijke marketingboodschappen te sturen, trekt u het juiste publiek aan en is de kans groter dat u ze omzet in kopers.
- Jouw merk van de concurrentie onderscheiden: Door berichten te creëren die specifiek zijn voor je waardepropositie, kun je je onderscheiden van de concurrentie. Door te segmenteren kun je je merk onderscheiden door je te richten op specifieke behoeften en kenmerken van klanten.
- Identificeren van je nichemarkt: Het helpt je om je nichemarkt te ontdekken. Identificeer de niche met het breedste publiek en ga na of deze behoeften heeft waarop je merk effectief kan inspelen.
- Gerichte inspanningen doen:Hiermee kun je nieuwe marketingkansen identificeren en afleidingen vermijden die je weghalen van je target market.
- Een band creëren met de klant: Je kunt effectieve strategieën creëren als je weet wat je klanten willen en nodig hebben. Zo kun je een sterke band creëren tussen je merk en de klant om merkloyaliteit en klanttevredenheid te creëren.
Nadelen van segmentatie
Segmentatie kan een bedrijf op veel manieren helpen, maar kan ook een aantal negatieve effecten hebben:
- Hogere kosten: Als je je wilt richten op specifieke segmenten, heb je misschien een groter marketingbudget nodig om aangepaste producten te maken, gerichte reclamecampagnes te creëren en een marktsegment te doen.
- Potentiële klanten over het hoofd zien: Als je je te veel richt op specifieke segmenten, mis je misschien potentiële klanten die niet in je geïdentificeerde segmenten passen.
- Complexiteit: Het kan een moeilijk proces zijn dat gedetailleerde analyse en onderzoek vereist. Dit kan moeilijk zijn voor kleinere bedrijven met minder middelen.
- Effectiviteit meten: Het kan moeilijk zijn om te weten hoe effectief een gesegmenteerde marketingstrategie is, omdat het niet altijd duidelijk is welk segment verantwoordelijk is voor het succes of falen van een campagne.
- Risico van stereotypering: Het risico bestaat dat bepaalde groepen worden gestereotypeerd op basis van hun demografische of psychologische kenmerken, wat kan leiden tot negatieve percepties en terugslag.
Bedrijven moeten de voor- en nadelen van segmentatie overwegen om te beslissen of het de juiste strategie is voor hun producten of diensten.
Conclusie
Segmentatie is een zeer effectieve strategie voor organisaties, omdat het hen in staat stelt om een diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van verschillende klantgroepen. Door de markt op te delen in specifieke segmenten, kunnen bedrijven gerichte marketingboodschappen creëren die aansluiten bij de unieke kenmerken van elk segment. Hierdoor kunnen ze effectiever communiceren en producten of diensten aanbieden die aansluiten bij de behoeften van hun doelgroepen.
Het begrijpen van de diversiteit binnen de markt stelt organisaties in staat om zich te differentiëren van concurrenten en zich te positioneren als een merk dat echt begrijpt wat de klanten willen. Door het leveren van gepersonaliseerde en relevante boodschappen, kunnen bedrijven een sterke band opbouwen met hun klanten en hun merkloyaliteit vergroten. Dit leidt uiteindelijk tot een groter succes en een concurrentievoordeel in de markt.
Kortom, segmentatie stelt organisaties in staat om hun klanten beter te bedienen, effectievere marketingstrategieën te ontwikkelen en uiteindelijk hun merk succesvol te maken. Het is een essentieel onderdeel van een succesvolle marketingstrategie en kan aanzienlijke voordelen opleveren voor bedrijven die het op de juiste manier implementeren.
Het segmenteren van je markt is belangrijk voor diverse marketing tactieken zoals online adverteren en email marketing. Maar ook voor het personaliseren van je website! Wil je meer weten over website personalisatie? Bekijk dan nu ons webinar over website personalisatie met HubSpot!
Dit artikel is gebaseerd op “Market segmentation: What it is, Types & Examples” van QuestionPro.