NPS, CSAT & CES: wanneer gebruik je welke methode?

Binnen klanttevredenheid zijn er drie veelgebruikte methodes om sentiment te meten: Net Promoter Score (NPS), Customer Satisfaction Score (CSAT) en Customer Effort Score (CES). Elk heeft zijn eigen sterke punten en toepassingen. In deze blog duiken we dieper in deze methodes, bespreken we wanneer je ze het beste kunt gebruiken en geven we praktische tips voor implementatie.

Inhoudsopgave

In het kort

NPS, CSAT en CES zijn drie belangrijke methodes voor het meten van klanttevredenheid, elk met hun eigen toepassingen. NPS meet klantloyaliteit op lange termijn en de bereidheid om aan te bevelen, CSAT evalueert directe tevredenheid na specifieke interacties, en CES focust op de moeite die klanten moeten doen om hun doel te bereiken. NPS is ideaal voor het meten van algemene klantloyaliteit, CSAT voor korte-termijn tevredenheid na specifieke ervaringen, en CES voor het identificeren van frictie in klantenservice of processen. Voor het beste resultaat is het aan te raden deze methodes strategisch te combineren, regelmatig te meten, en de verkregen inzichten te gebruiken om gerichte verbeteringen door te voeren in de klantervaring.

Net Promoter Score (NPS)

NPS meet de klantentrouw en de waarschijnlijkheid dat klanten je bedrijf zullen aanbevelen aan vrienden, familie of collega's. Het geeft een indicatie van hoe tevreden klanten zijn met hun ervaring en hoe groot de kans is dat ze als ambassadeurs voor je merk zullen optreden. Deze methode helpt bedrijven te begrijpen hoe sterk hun klantrelaties zijn en waar er ruimte is voor verbetering om de klantloyaliteit te verhogen.

Wanneer gebruiken:

  • Om de algehele klantloyaliteit te meten
  • Voor lange-termijn klanttevredenheid
  • Om inzicht te krijgen in klantengroei en retentie

Praktische tip: Stel de NPS-vraag na een belangrijke mijlpaal in de klantreis, zoals na de eerste maand van gebruik of na een jaar lidmaatschap. Dit kan ook na andere significante momenten, zoals na de eerste aankoop, na het voltooien van een training of cursus, of na een grote update van je product of dienst. Door de NPS-vraag te stellen op deze cruciale momenten, kun je waardevolle inzichten verkrijgen in hoe klanten je bedrijf ervaren tijdens verschillende fasen van hun klantreis. Dit helpt niet alleen bij het identificeren van sterke punten en verbeterpunten, maar ook bij het opbouwen van een langdurige relatie met je klanten door hen te laten zien dat hun feedback op belangrijke momenten wordt gewaardeerd en gebruikt om hun ervaring te verbeteren.

Customer Satisfaction Score (CSAT)

CSAT meet de directe tevredenheid van klanten met een specifiek product, service of interactie. Dit betekent dat het een momentopname biedt van hoe klanten zich voelen na een bepaalde ervaring met je bedrijf. Het kan bijvoorbeeld gaan om de tevredenheid na het ontvangen van een product, het gebruik van een dienst, of een interactie met de klantenservice. Door deze specifieke feedback te verzamelen, kunnen bedrijven snel inspelen op eventuele problemen en verbeteringen doorvoeren om de klanttevredenheid te verhogen. CSAT is daarom een waardevolle methode om te begrijpen hoe goed je bedrijf presteert in de ogen van de klant op korte termijn.

Wanneer gebruiken:

  • Na specifieke interacties (bijv. klantenservice gesprek)
  • Om feedback te krijgen over nieuwe producten of diensten
  • Voor korte-termijn tevredenheidsmeting

Praktische tip: Houd CSAT-enquêtes kort en bondig. Stel één of twee vragen direct na de interactie voor de beste respons. Zorg ervoor dat de vragen specifiek en relevant zijn voor de ervaring die de klant net heeft gehad. Bijvoorbeeld, vraag naar de tevredenheid over de snelheid van de service of de vriendelijkheid van de medewerker. Vermijd lange en complexe vragenlijsten die de klant kunnen afschrikken. Overweeg ook om een open vraag toe te voegen waar klanten aanvullende opmerkingen kunnen maken. Dit kan waardevolle inzichten opleveren die niet door gesloten vragen worden gedekt. Door de enquête eenvoudig en to the point te houden, verhoog je de kans op een hogere respons en meer bruikbare feedback.

Customer Effort Score (CES)

CES meet hoe makkelijk het voor klanten was om hun probleem opgelost te krijgen of een taak te voltooien. Dit betekent dat het zich richt op de inspanning die klanten moeten leveren om een bevredigende oplossing te bereiken. Een hoge CES-score duidt erop dat klanten weinig moeite hoeven te doen, wat vaak resulteert in een positievere klantervaring en hogere tevredenheid. Aan de andere kant kan een lage CES-score wijzen op obstakels en frustraties die klanten tegenkomen tijdens hun interactie met jouw bedrijf. Door CES te meten, kunnen bedrijven inzicht krijgen in de pijnpunten in hun processen en systemen, en gerichte verbeteringen doorvoeren om de klantreis soepeler en efficiënter te maken. Het is een waardevolle methode om te begrijpen hoe gebruiksvriendelijk en klantgericht je diensten en producten zijn.

Wanneer gebruiken:

  • Na klantenservice interacties
  • Bij het introduceren van nieuwe processen of interfaces
  • Om frictie in de klantenreis te identificeren

Praktische tip: Combineer CES met open vragen om specifieke verbeterpunten te identificeren in je processen of interfaces. Door open vragen toe te voegen, geef je klanten de mogelijkheid om gedetailleerde feedback te geven over hun ervaringen en de obstakels die ze zijn tegengekomen. Dit kan variëren van problemen met de navigatie op je website tot inefficiënties in je klantenservice. Open vragen kunnen bijvoorbeeld zijn: "Wat vond u het meest frustrerend aan deze interactie?" of "Hoe kunnen we uw ervaring verbeteren?" Deze kwalitatieve inzichten zijn van onschatbare waarde omdat ze je helpen de onderliggende oorzaken van een lage CES-score te begrijpen en gerichte acties te ondernemen om deze problemen aan te pakken. Bovendien toont het stellen van open vragen aan je klanten dat je hun mening waardeert en serieus neemt, wat kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Veelgestelde vragen

  1. Vraag: Welke methode is het beste?
    Antwoord: Er is geen 'beste' methode. Elk heeft zijn eigen toepassing en waarde. Het is vaak effectief om een combinatie te gebruiken voor een volledig beeld.
  2. Vraag: Hoe vaak moet ik deze metingen uitvoeren?
    Antwoord: Dit hangt af van je bedrijfsmodel. NPS kan bijvoorbeeld elk kwartaal of halfjaar, terwijl CSAT en CES vaker kunnen worden gemeten, zelfs na elke interactie.
  3. Vraag: Hoe kan ik de respons op deze enquêtes verhogen?
    Antwoord: Houd enquêtes kort, maak duidelijk waarom de feedback belangrijk is, en overweeg kleine incentives voor het invullen.

Conclusie

NPS, CSAT en CES zijn krachtige tools om verschillende aspecten van klanttevredenheid te meten. NPS geeft inzicht in lange termijn loyaliteit, CSAT meet directe tevredenheid, en CES focust op de moeite die klanten moeten doen. Door deze methodes strategisch in te zetten en te combineren, kun je een compleet beeld krijgen van je klantervaring en gerichte verbeteringen doorvoeren. Onthoud dat het verzamelen van data slechts de eerste stap is - de echte waarde ligt in het analyseren van de resultaten en het implementeren van verbeteringen op basis van de inzichten die je verkrijgt.

Customer Experience Handboek Downloaden

Wil je weten hoe we Hivos hebben geholpen met het verhogen van tevredenheid onder hun donateurs met het inzetten van surveys? Lees dan nu de case study: 'Feedback surveys voor Hivos'