Marketing & Sales Blog - Invalshoek

Data analyse voor marketing: inzichten die omzet opleveren - Invalshoek

Geschreven door Iris van Straten | 18 april 2025 12:26:00 Z

Een nieuwe marketingcampagne strategiseren is leuk en spannend, maar je harde werk is pas écht de moeite waard als het aanslaat bij je publiek en goed presteert. Hoewel sommige marketeers misschien het geluk hebben om bij de eerste poging een winnende formule te vinden, moeten de meeste mensen data analyse methoden gebruiken om hun campagnestrategie te sturen. Door klanten centraal te stellen in je besluitvorming door middel van data analyses, kun je relevante campagnes maken die aansluiten bij je publiek en je KPI-doelstellingen halen. In dit artikel kijken we naar vijf methoden voor data analyse die door marketeers ingezet worden.

Inhoudsopgave

In het kort

Data analyse is essentieel voor het verbeteren van marketingcampagnes, omdat het marketeers helpt om klantgedrag te begrijpen en datagedreven beslissingen te nemen. Door gebruik te maken van vijf populaire analysemethoden: beschrijvende, inferentiële, regressie-, content- en voorspellende analyse, kun je zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens benutten om inzichten te verkrijgen, campagnes te optimaliseren en toekomstige trends te voorspellen. Het combineren van deze analyses met empathie voor de klant leidt tot effectievere en relevantere marketingstrategieën.

Vijf populaire methoden voor data analyse voor marketeers

Marketeers gebruiken data analyse om prestaties te beoordelen, campagne updates door te voeren en inzicht te krijgen in klanten. Zoals je zult zien, hangt de methode die je kiest af van wat je ervan kan leren en de gegevens die je ermee verzamelt.

De soorten gegevens die marketeers het meest gebruiken zijn:

  • Kwantitatieve gegevens. Numerieke inzichten uit website analytics, meerkeuze-enquêtes, polls en heatmaps geven je een objectief overzicht van marketingprestaties en klantreacties.
  • Kwalitatieve gegevens. Op tekst gebaseerde en waarneembare inzichten uit klantinterviews, open vragen in enquêtes en herhalingen van sessies laten je leren wat klanten met je product doen en wat ze ervan vinden.
  • Combinatie van bovenstaande. Meerdere gegevenspunten van kwantitatieve en kwalitatieve methoden geven je een goed afgerond beeld van de motivaties, doelen en uitdagingen van klanten.

Nu je weet welke verschillende soorten informatie marketeers verzamelen, kun je de onderstaande methoden gebruiken in je data analyse proces om de beste resultaten te krijgen, product updates prioriteit te geven en je zakelijke beslissingen te onderbouwen.

1. Beschrijvende analyse

Als je wilt meten wat er in het verleden is gebeurd, gebruik dan beschrijvende analyse. Deze methode voor data analyse vat de resultaten van kwantitatieve gegevens samen, zoals het aantal 'vind ik leuk's' of het aantal inschrijvingen voor je nieuwsbrief.

Populaire beschrijvende analysemethoden zijn onder andere het gemiddelde, de mediaan, de modus en het eenvoudigweg vergelijken van de antwoordpercentages van een enquête op een meerkeuzevraag.

Hoe marketeers beschrijvende analyse gebruiken:

  • Organisch verkeer maandelijks benchmarken om de impact van contentmarketing te begrijpen.
  • Campagne betrokkenheid en conversie resultaten vergelijken met kwartaal doelen.
  • Enquêtes gebruiken om te meten hoe wijdverbreid een doel is in je klantenbestand.

Voordelen en uitdagingen van beschrijvende analyse:

  • Veel mensen hebben enige ervaring met eenvoudige analysemethoden zoals het berekenen van een gemiddelde of het rangschikken van antwoord percentages, waardoor deze methode snel te implementeren is.
  • Gegevensverzameling wordt eenvoudig via bestaande ervaring analyses of korte enquêtes.
  • Kwantitatieve gegevens zijn objectief, wat betekent dat er geen ruimte is voor verschillende interpretaties.

De beperkingen van beschrijvende analyses:

  • Het proces meet een resultaat, maar beschrijft niet waaróm klanten de reactie kozen die ze gaven of zich op een bepaalde manier gedroegen.
  • Je kunt context over een probleem missen als je alleen naar één bepaald gegevenspunt kijkt.
  • Je hebt genoeg datapunten nodig om statistische significantie te hebben als je beslissingen met vertrouwen op je hele publiek wilt toepassen.

Vragen stellen aan je publiek met meerkeuzevragen is een geweldige manier om kwantitatieve gegevens te verzamelen, ervan uitgaande dat je de juiste vragen stelt. Je onderzoeksvragen moeten specifiek genoeg zijn om relevante gegevens te krijgen, maar niet zo gedetailleerd dat je klanten per ongeluk naar het antwoord leidt dat je wilt horen.

2. Inferentiële analyse

Soms heb je een voorgevoel, maar wil je je ideeën onderbouwen met gegevens. Met inferentiële analyse kun je hypotheses maken over de voorkeuren en motivaties van je klanten door een mix van meerdere kwantitatieve of kwalitatieve gegevenspunten te gebruiken. Je maakt een gevolgtrekking door inzichten die tegelijkertijd zijn waargenomen, op elkaar te stapelen.

Met een heatmaps-tool kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe gebruikers omgaan met verschillende delen van je website. Stel dat een heatmap laat zien dat een deel met een belangrijke CTA (call to action) een lage blootstelling ratio heeft (dat wil zeggen, het percentage pageviews waarbij ten minste de helft van de zone zichtbaar was op het scherm), maar toch een relatief hoge klikratio van de gebruikers die de zone wel zien. In dat geval zou je kunnen concluderen dat het bericht en de vormgeving van de CTA aantrekkelijk zijn voor gebruikers, maar dat er meer op zou worden geklikt als deze naar een prominentere positie zou worden verplaatst.

Hoe marketeers inferentiële analyse gebruiken:

  • Stel meerdere vragen in een klanteninterview en verbind gemeenschappelijke thema's om een product verhaal te creëren.
  • Onderzoek klantvoorkeuren of prioriteiten tussen productcategorieën met enquêtes.
  • Vergelijk on-page klantfeedback van verschillende verwijzing bronnen om meer te weten te komen over je publiek dat afkomstig is van elke verkeersbron.

Voordelen en uitdagingen van inferentiële analyse:

  • Het vergelijken van klantreacties op meerdere vragen of touchpoints geeft je een beter inzicht in het gedrag van gebruikers.
  • Het wegen van klantreacties op basis van specifieke voorwaarden, zoals klantsegmenten met de hoogste gemiddelde bestelwaarde, helpt je prioriteiten te stellen bij het implementeren van feedback en suggesties.
  • Hypotheses creëren op basis van daadwerkelijke klantinteracties levert campagne-ideeën op waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

De beperkingen van inferentiële analyse:

  • Het opstellen van hypotheses kan subjectief zijn, dus zoek naar meerdere klantreacties of gegevenspunten die een aanname valideren in plaats van te vertrouwen op één inzicht.
  • Je moet meerdere datasets verzamelen en beheren, wat tijdrovend kan zijn.
  • Een gevolgtrekking is een geïnformeerde gok, dus je moet je hypothese nog steeds testen met A/B-testen.

Journey Analysis verzamelt gegevens van alle customer journeys van je klanten en geeft je een kleurrijke visualisatie van welke pagina's ze hebben bezocht en op welke pagina's de meeste gebruikers zijn afgehaakt.

Als je de visualisatie gebruikt om te veronderstellen waarom een bepaalde pagina afhakers lijkt aan te moedigen, kun je eenvoudig meer kwalitatieve inzichten krijgen om dit te testen. Klik gewoon door op de grafiek om sessie herhalingen voor de relevante pagina te bekijken en je kunt zien wat je gebruikers zagen op het moment dat ze besloten niet te converteren. Zo weet je zeker dat je A/B-test hypotheses op meer dan een goed voorgevoel gebaseerd zijn!

3. Regressie analyse

Regressie analyse is een krachtige statistische methode die de relatie tussen gegevenspunten meet, bijvoorbeeld of hogere marketinguitgaven gerelateerd zijn aan meer inkomsten. Het basisproces van regressie analyse houdt in dat je twee variabelen uitzet op een grafiek en vervolgens kijkt hoe ver die punten afwijken van de regressielijn. Als de gegevens dicht bij de lijn liggen, is er een correlatie.

Omdat regressie analyse meerdere variabelen en een aantal vergelijkingen omvat, is het gebruikelijk om een spreadsheet add-in te gebruiken of een tool zoals Tableau of The R Project

Hoe marketeers regressie analyse gebruiken:

  • Ontdek welke blogs gedeeld op welke social media-kanalen resulteerden in het meeste websiteverkeer om je strategie voor sociaal delen bij te werken.
  • Vergelijk de statistieken van e-mail betrokkenheid met website verkopen om de potentiële impact van het kanaal te meten.
  • Ontdek welk klantsegment het meest tevreden is met je bedrijf en product via een enquête om je doelgroep en berichtgeving te verfijnen.

Voordelen en uitdagingen van regressie analyse:

  • Meten hoe variabelen zich tot elkaar verhouden om de impact van marketing aan te tonen.
  • Evalueren wat je nog meer moet doen, bijvoorbeeld als je een correlatie vindt tussen een investering of campagne en hogere verkoopcijfers.
  • Grote gegevensreeksen analyseren met behulp van tools voor regressieanalyse en spreadsheets.

De beperkingen van regressie analyse:

  • Het proces is iets ingewikkelder dan simpelweg je Google Analytics-dashboard controleren, dus je hebt een gespecialiseerde tool of spreadsheet nodig.
  • Een samenhang is geen oorzakelijk verband en je houdt misschien geen rekening met alle mogelijke variabelen die een uitkomst beïnvloeden.
  • Een paar uitschieters kunnen de resultaten gemakkelijk vertekenen.

Je kunt de tool bijvoorbeeld vragen: “Maak een grafiek die de relatie laat zien tussen de gemiddelde lading van de winkelwagen en de aankoopfrequentie van klanten. Ik wil zien of klanten die vaker kopen ook meer uitgeven per transactie.”

Als je het idee hebt dat twee van je statistieken elkaar kunnen beïnvloeden, krijg je binnen een paar seconden een datavisualisatie om het te bewijzen of te ontkrachten.

4. Content analyse

Content analyse zet kwalitatieve inzichten om in kwantificeerbare resultaten om je te helpen ideeën te krijgen over klantperspectieven, percepties en motivaties. Je kunt bijvoorbeeld tellen hoeveel reacties op open vragen bepaalde thema's noemden om het belang ervan voor je publiek te rangschikken.

Haal gegevens op uit open vragenlijsten, sessie herhalingen van echte website-interacties, interviews, beoordelingen, getuigenissen, sociale opmerkingen en merk vermeldingen. Je kunt zelfs een inhoudsanalyse uitvoeren op beoordelingen van concurrenten om te ontdekken wat hun klanten niet goed vinden, zodat je jouw merk daartegen kunt afzetten.

Hoe marketeers content analyse gebruiken:

  • Herhalende thema's in klantinterviews vergelijken.
  • De meest voorkomende stappen in het klanttraject in kaart brengen door herhalingen van sessies te bekijken of visualisaties van klanttraject analyses te bekijken.
  • Testimonials bekijken om te ontdekken wat klanten opvalt om te gebruiken in toekomstige campagnes.

Voordelen en uitdagingen van content analyse:

  • Je kan putten uit een breed scala aan gegevensbronnen, afhankelijk van waar je al toegang toe hebt en de tijd die je hebt om onderzoek te doen.
  • Het kwantificeren van reacties verandert subjectieve reacties in objectieve getallen.
  • Het is gemakkelijker om samenvattingen van klantreacties te delen met belanghebbenden dan het delen van meerdere clips of grote kwalitatieve datasets.

De beperkingen van content analyse:

  • Handmatige tekstanalyse is traag, maar er zijn hulpmiddelen zoals Lexalytics die helpen.
  • Er is nog steeds sprake van enige subjectiviteit omdat je bepaalt hoe reacties worden gegroepeerd (of, als een algoritme ze voor je groepeert, kunnen algoritmische vooroordelen van invloed zijn op wat wordt getagd).
  • Het reduceren van lange reacties tot eenvoudige ideeën kan waardevolle inzichten achterlaten.

Als je tientallen, honderden of duizenden reacties op open vragenlijsten hebt, wordt het proces van inhoudsanalyse al snel onhanteerbaar en kan je uitvoer vol menselijke fouten komen te zitten.

Met Content Square kun je het proces automatiseren. Je kunt met slechts een paar klikken een sentiment analyse uitvoeren op reacties op open vragenlijsten en deze sorteren in “positief”, “negatief” en “neutraal”.

Het platform kan ook automatisch reacties labelen met labels die ze sorteren in thema's, en zelfs AI gebruiken om een kort rapport te schrijven van de algemene bevindingen, zodat het doen van content analyses heel snel gaat.

5. Voorspellende analyse

Voorspellende analyse anticipeert op toekomstige trends of analyseert klantgedrag met behulp van grote datasets, voorspellende modellen, kunstmatige intelligentie (AI) en tools voor machinaal leren. Met andere woorden, het is een beetje geavanceerd. Marketeers kunnen echter krachtige inzichten ontsluiten, zoals toen L'Oréal en Synthesio AI gebruikten om beauty trends te voorspellen.

Als je niet wilt werken met een gespecialiseerd bureau of consultant, zijn er voorspellende analyse tools die marketeers zonder geavanceerde vaardigheden op het gebied van data analyse helpen inzichten te halen uit klantgegevens.

Hoe marketeers voorspellende analyse gebruiken:

  • Nieuwe klantsegmenten ontdekken op basis van klein onderscheidend gedrag en psychografische gegevens.
  • Gerelateerde producten vinden om aan te bevelen aan klanten op basis van eerdere aankopen voor gepersonaliseerde ervaringen.
  • Anticiperen op trends in jouw branche om innovatieve campagnes te maken.

Voordelen en uitdagingen van voorspellende analyse:

  • Je kan enorme hoeveelheden kwantitatieve gegevens sneller beoordelen dan voorheen mogelijk was met technologie zoals machine learning en AI.
  • Genuanceerde klantinzichten en trendgegevens geven je een concurrentievoordeel.
  • Gemakkelijk klantgedrag op schaal analyseren, in tegenstelling tot het handmatig bekijken van een paar interview transcripties.

De beperkingen van voorspellende analyse:

  • De uitvoer is slechts zo goed als de invoer van de ruwe gegevens, dus onvolledige of onnauwkeurige gegevens binnen een grote dataset kunnen de resultaten beïnvloeden.
  • Het verzamelen van het volume en de verscheidenheid aan gegevens die je nodig hebt voor voorspellende analyses kan tijdrovend zijn.
  • Je zal waarschijnlijk een gespecialiseerde tool moeten gebruiken of moeten samenwerken met een data-analist.

Tip: Volg het gedrag van klanten met aangepaste dashboards.

Met Content Square kun je een onbeperkt aantal dashboards maken die rapporteren over statistieken die relevant zijn voor een bepaald project. Je kunt deze dashboards delen met je team en je er zelfs op abonneren om elke dag, week of maand meldingen over belangrijke gegevenspunten te ontvangen.

Op deze manier heb je genoeg overzicht om te onthouden waar je KPI-gegevens zijn geweest en om te voorspellen waar ze naartoe gaan.

Combineer data analyses met klantinlevingsvermogen om effectieve campagnes te creëren

Als je tot je knieën in spreadsheets en tot over je oren in statistieken zit, is het makkelijk om klanten slechts te zien als getallen op het scherm. Leidinggeven met empathie en nieuwsgierigheid geeft je een nieuwe kijk op methoden voor data analyse.

Als je een vraag hebt, stel die dan in een enquête aan je klanten. Als je hun motivaties wil begrijpen, praat dan met ze in een interview. Als je wilt zien hoe ze zich door de marketing funnel van je website bewegen, bekijk dan een sessie van hun gedrag.

Je beste strategieën en campagnes komen voort uit een mix van gegevens en menselijkheid. Begin gewoon met een vraag of hypothese en begin met onderzoeken en analyseren.

Conclusie

Of je nu net begint met data analyse of al regelmatig werkt met dashboards en statistieken, het succes van je marketingcampagnes hangt steeds meer af van je vermogen om data te interpreteren en toe te passen.

Door gebruik te maken van verschillende analysemethoden—van beschrijvend tot voorspellend—kun je niet alleen beter begrijpen wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt en wat je volgende stap zou moeten zijn.

Combineer harde data met klantinlevingsvermogen, en je creëert campagnes die niet alleen presteren, maar ook echt aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Data vertelt je wat mensen doen; gesprekken en empathie onthullen waarom.

Van inzicht naar impact. Ontdek hoe wij je kunnen helpen om data om te zetten in doordachte marketingacties met dashboards en reporting in HubSpot. Krijg grip op je cijfers en stuur op resultaat.

Plan een kennismaking

Dit artikel is gebaseerd op “How to use data analysis methods and techniques to create customer-centric marketing campaigns” van ContentSquare.